HET VERHAAL

HET VERHAAL

Wat maakt sterke merken eigenlijk zo sterk? Natuurlijk, ze hebben producten van topkwaliteit. Maar er is meer. De kracht van sterke merken is dat ze veel emotie oproepen. Die emotie zorgt voor een hechte band met de consument. Daarom lopen klanten weg met merken als Apple, Nike, BMW en Ikea.

Emotie toevoegen aan een merk: dat is bij uitstek iets wat verhalen kunnen doen. Het gaat tenslotte niet om productspecificaties, niet om facts & figures, maar om sympathie. En om consistentie. Dat is wat sterke merken als geen ander kunnen: overal en altijd hun eigen, unieke verhaal vertellen. Bijvoorbeeld over ‘anders denken’, excelleren, (rij)plezier en je eigen leven inrichten. 

Talloze vormen, maar altijd herkenbaar
Het bijzondere van verhalen is dat je één verhaal op heel veel verschillende manieren kunt vertellen. Er zijn talloze varianten van Roodkapje, Sneeuwwitje en de vertellingen van Duizend-en-een-nacht. En toch blijft de kern altijd herkenbaar. Sneeuwwitje blijft Sneeuwwitje: als kindersprookje, als Walt Disney-cartoon en als spectaculaire actiefilm. 

Hetzelfde verhaal vertellen in steeds een andere vorm: dat is de kracht van de bekende wereldmerken. Ze hebben allemaal een brand story, waarop ze al hun uitingen baseren: hun reclame, het handelen van de medewerkers, de inrichting van de winkels en de instore-communicatie.

Verhalen veroveren de winkelvloer
Het grotere verhaal moet vervolgens ook vertaald worden naar de winkelvloer. Verhalen over de herkomst, over de producenten, over het vakmanschap. Dat geeft de winkel, het merk en de producten iets extra’s: klanten blijken verhalen erg te waarderen, en zijn zelfs bereid om iets meer te betalen voor een product-met-een-goed-verhaal!

Toch laten veel retailer-storytellers nog kansen liggen. Waarom bijvoorbeeld wél iets vertellen over de komkommer-teler, maar niets over de krimpfolie van de komkommer? Voor veel klanten een grote ergernis en hét symbool van verspilling. Terwijl ‘t zo’n mooi verhaal is: dankzij die folie blijft de komkommer tot zo’n tien dagen langer vers. Dus juist veel minder verspilling!

Een eigen, uniek verhaal schrijven is nooit eenvoudig. Maar wel de moeite waard. Want als je het eenmaal hebt, kun je het jarenlang overal vertellen. In elke vorm die je wilt. Dat is de geheime kracht van een verhaal – zoals ook Sheherazade en de gebroeders Grimm maar al te goed wisten…

Benieuwd naar onze verhalen? Bekijk hier onze projecten! 

Your message well told

Storyline
Bisonspoor 8000
Copenhagen-toren
Verdieping 7/8
3605 LT Maarssen​
P.O. Box 1194, 3600 BD Maarssen
+31 (0) 346 551661
info@story-line.eu

© 2019 Storyline · All Rights Reserved

by Amped

NL GOOGLE